Франция гласува санитарен пропуск да важи като входен билет: Стигна се до сблъсъци

Хиляди противници на продължаващите във Великобритания ограничения се събраха на митинг в Лондон

25.07.2021 | 14:26 Редактор: Юлия Христова

Ожесточени протести срещу мерките, свързани с коронавируса, в редица страни в Европа. Във Франция парламентът гласува въведеният санитарен пропуск да важи за повече места като входен билет. Стигна се до сблъсъци.

За да се върнат към нормален живот, французите ще трябва да имат здравен пропуск. Но с гласуваното от Сената решение той ще влезе в сила от 15 септември, а не от 30 август, както се предвиждаше. И още едно ново решение - той ще важи за кина, театри, музеи, но не и за терасите на заведенията, и големите търговски центрове. Но тези промени не успокоиха французите. 

Над 160 000 души протестираха срещу здравния пропуск. Има арестувани. 

За поредна вечер в Гърция имаше протести срещу задължителното имунизиране на медиците и въведените ограничения за неваксинираните. Хиляди демонстранти в Атина и Солун скандираха за оставка на премиера Мицотакис. Дни наред медии в Гърция публикуваха информация, че правителството подготвя забрана за неваксинирани лица да пазаруват в търговската мрежа. Кабинетът обаче отрече. 

Няколко хиляди противници на продължаващите във Великобритания ограничения се събраха на митинг в центъра на Лондон. Въпреки че формално властите отмениха всички ограничения в Англия на 19 юли, гражданите трябва да се подчиняват на редица изисквания заради сложната епидемиологична обстановка. В бъдеще все по-често ще се налага представяне на ваксинационен паспорт, в лондонския транспорт носенето на маски остава задължително, както и за феновете на спортни мероприятия.

И в Италия няколко хиляди души участваха в протести срещу въвеждането на сертификати за посещение на обществени места. По данни на вестник "Република" най-много хора са се събрали на демонстрацията в Рим - около 3 хиляди, а в Милано недоволните са били около хиляда. Подобни акции е имало общо в над 80 града в страната. Правителството обяви, че въвежда сертификати за посещение на места като музеи, културни и спортни събития, ресторанти, спортни зали и басейни. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК