В Гърция не те питат искаш ли ваксина, строги мерки в Италия срещу неимунизираните

Унгария също прави крачки към задължителна ваксинация

23.07.2021 | 13:55 Редактор: Юлия Христова

Здравните и социалните работници в Гърция ще бъдат ваксинирани задължително. С гласовете на депутатите от управляващата консервативна партия в Гърция и социалистите парламентът прие с мнозинство закона за задължително ваксиниране на работещите в здравния и социалния сектор.

До 1 септември трябва да се ваксинират медици, парамедици, медицински сестри, административни служители, както и всички работещи в Бърза помощ. Задължителната имунизация важи и за служителите на социалните домове. Неваксинираните ще излизат принудително в неплатен отпуск до края на епидемията. Следващите ще са учителите. 

"Нека учители и университетски преподаватели да побързат с ваксинацията, до началото на учебната година", каза премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис.

Гърция обсъжда и ограничителни мерки за неваксинирани за обществени места и транспорт. Глобите за работодатели, които нарушават закона, са от 10 000 до 200 000 евро.

Служители на заведенията и в туризма ще се тестват задължително два пъти в седмицата. В страната бяха обявени над 2600 нови случая на коронавирус, сред които и 11 туристи.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че към задължителните ваксини за работещите в здравния сектор се добавя и тази срещу коронавирус.

А на Острова хората, които работят в ключови за страната отрасли, ще бъдат тествани ежедневно на работните места, в случай че са се оказали контактни на заразени с коронавируса хора. Ако тестът им е отрицателен, те ще продължат работата си, вместо да трябва да се самоизолират, както беше досега. 

Италия също въвежда по-строги мерки за неваксинираните. Те няма да могат да посещават заведения на открито, нощни клубове, фитнеси и стадиони. Заради нарастване на случаите на новозаразени в Израел хората ще посещават културни прояви и заведения отново само срещу предоставяне на зелен пропуск.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 2 години
Италианците ... не гърците.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 2 години
Гърците винаги са били кофти народ. Факт. Сигнализирай за неуместен коментар