Хиляди протестират в цяла Франция, скандирайки "Макрон, не искаме твоя пропуск"

В същото време голямо мнозинство от французите подкрепят мерките, въведени от президента

24.07.2021 | 17:35 Редактор: Здравко Черкезов
Хиляди протестират в цяла Франция, скандирайки

Стотици демонстранти се събраха на площад "Трокадеро" в Париж, за да протестират срещу задължителните здравни пропуски при посещение в кафенета, ресторанти, театри или музеи във Франция, съобщи телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV).

След предишната национална мобилизация на 17 юли, в цялата страна са насрочени протести срещу разширяването на задължението за здравни сертификати и задължителното ваксиниране за някои професии.

В парижката префектура са заявени три демонстрации с начало от площад "Трокадеро", от площада на Бастилията (по инициатива на "жълтите жилетки") и от Държавния съвет.

В същото време голямо мнозинство от французите (76 процента) одобряват решението на президента Еманюел Макрон да обяви задължителна ваксинация за медицинския персонал и други професии под заплахата от санкции, сочи проучване на Елаб (Elabe) по поръчка на Бе Еф Ем Те Ве, цитирано от БТА.

Демонстрации срещу задължителните здравни пропуски се провеждат и в Тулуза, Марсилия, Нант, Страсбург и други френски градове.

Хиляди излязоха по улиците на южния пристанищен град Марсилия, скандирайки "Свобода, свобода", или "Макрон, не искаме твоя пропуск".

Колоната потегли от старото пристанище до префектурата под звуците на свирки и аплодисменти. С вдигнати юмруци, някои от участниците в протеста няколко пъти подеха френския национален химн, "Марсилезата".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Колкото и да протестсират, това е новият ред! Сигнализирай за неуместен коментар