Меркел за пореден път: Не виждам Турция като пълноправен член на ЕС

Положих много усилия и за осъществяването на споразумението за бежанците между страната и ЕС, каза тя

23.07.2021 | 13:10 Редактор: Юлия Христова
Меркел за пореден път: Не виждам Турция като пълноправен член на ЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви за пореден път, че не вижда Турция като пълноправен член на Европейския съюз, предаде турската частна телевизия НТВ.

Меркел, която не се кандидатира на изборите през септември, отново, преди да се оттегли, заяви становището си срещу турското членство в ЕС.

Журналист от турския в. "Хюриет" попита Меркел на среща с журналисти в Берлин във връзка с позицията в изборната програма на консервативния блок на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), че "Турция никога няма да стане член на ЕС".

"Вие знаете политическата ми позиция, че аз не виждах Турция като пълноправен член в ЕС и днес все още не я виждам като пълноправен член. Въпреки това (знаете), че положих усилия за много добри отношения с Турция. Положих много усилия и за осъществяването на споразумението за бежанците между Турция и ЕС", посочи тя, цитирана от БТА.

Меркел спомена в този контекст предстоящото започване на преговори по Митническия съюз и решението на последния Европейски съвет за отпускането на 3 млрд. евро на Турция за бежанците, пише dnes.bg.

По думите й темата за миграцията не трябва да се превръща в политически инструмент, а Турция върши "превъзходна работа" във връзка с бежанците. Тя се обяви и за продължаване на споразумението, което според нея е "най-доброто нещо за хора, които са жертви".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Вис
преди 1 месец
Погледнете само...Бабаруга Меркел...Колко е Жалка.... Сигнализирай за неуместен коментар