Изтребителят "Шахмат" е гордостта на Путин - почти невидим е за радарите

Русия планира да излезе и на пазара на космически услуги

21.07.2021 | 17:24 Редактор: Жаклина Иванова
Изтребителят

Гордостта на Путин: новият руски изтребител "Шахмат" остава почти невидим за радарите. А Русия планира да излезе и на пазара на космически услуги.

Като същински екшън - така изглежда рекламният клип за новия руски изтребител. Машината на име "Шахмат", която е от семейството "Сухой", може да лети в стелт-режим, т.е. да бъде на практика невидима за радарите. Военният самолет трябва да влезе в серийно производство в следващите години. Лично руският президент Владимир Путин приветства премиерата на новата военна играчка и похвали изтребителя за това, че има голям обхват и остава почти невидим за радарите. Досега Русия нямаше такъв високотехнологичен изтребител, допълни шефът на Кремъл.

Техническите параметри на самолета още не са известни. Но все пак някои подробности бяха съобщени от Олег Пантелеев, един от организаторите на Московското изложение на въздухоплавателната и космическа техника.

"Този нов боен самолет може да се използва за различни задачи. Той не е само прехващач, а може и да унищожава въздушни цели и без проблеми да бомбардира водни и земни цели", посочи той.

Според руските медии, "Шахмат" има само един двигател, за разлика от предшественика си "Су-57", който също се водеше "стелт". Новият изтребител вероятно ще развива до 2200 км/ч. Наблюдателите посочват още, че досега Кремъл е успял да запази разработката на самолета в пълна тайна, пише DW.

В речта си при откриването на изложението Путин подчерта, че руската въздухоплавателна индустрия има гигантски потенциал за развитие. Той постави акцент най-вече върху областта, която според него ще има особено важно значение: безпилотните самолети, роботизацията и изкуствения интелект във въздухоплаването.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК