Съветски проблеми в 21-ви век: Всяко лято Русия остава без топла вода

Всичко се дължи на централното отопление

14.07.2021 | 15:11 Редактор: Искра Ангелова
Съветски проблеми в 21-ви век: Всяко лято Русия остава без топла вода

Московчани се шегуват, че модернизацията в Русия напредва, след като вече и онлайн всеки може да провери графика за спирането на топлата вода в кварталите. След което се захващат да пълнят съдове и да затоплят вода.

Истински късмет е, че при сегашните горещини в руската столица хората предпочитат да се къпят със студена вода. Така задължителното спиране на топлата вода става по-поносимо. Но когато отминат горещините и руснаците отново имат нужда от топъл душ, ще зачестят и проблемите им.

Всяка година без топла вода

Всяко лято в Русия топлата вода спира за между 10 дни и три седмици. Без значение къде живеете - дали в най-отдалеченото кътче на страната, например в Ханти-Мансийск, или в столицата Москва. Това е нещо напълно нормално, руска реалност през 21-ви век, която буди възмущение предимно у чужденците от Запад. Руснаците са свикнали и изтърпяват това лишение безропотно. Те знаят, че няма друг начин. Така ли е наистина? 

Всичко се дължи на централното отопление, наследено още от съветско време. Централно топлоподаване има във всички градове в бившия Съветски съюз: система от тръби с обща дължина от десетки километри кръстосват населеното място и доставят топла вода от ТЕЦ-овете до всяко отделно жилище. За да може системата да работи надеждно през зимата, се налага извършването профилактика през лятото. По време на тези плановите ремонти се установяват евентуални течове по тръбите, които трябва да бъдат запушени.

Доставчикът - Московската обединена енергийна компания (МОЭК) - дори произведе тази година анимационно филмче, което разяснява на жителите на града защо през лятото временно от чешмите им ще тече само студена вода. От компанията твърдят, че това лято плановият ремонт ще приключи само за 10 дни. Уточнява се, че за съжаление все още не е възможно да бъде съкратено повече времето, през което се спира подаването на топла вода. Няма да е възможно и в близко бъдеще.

Независими експерти обаче твърдят друго. "От техническа гледна точка в Москва може да бъде избегнато спирането на топлата вода. Така например новите жилищни микрорайони имат алтернативни системи за топлоподаване, които също биха могли да се използват по време на годишната профилактика на тръбите", уверява Светлана Разворотнева от дружеството с нестопанска цел "ЖКХ Контролъ", цитирана от "Дойче Веле".

Ново жилище - стара система

Младият московчанин Максим Митненко живее в нов жилищен район и би могъл да се възползва от алтернативно топлоподаване. Преди няколко години той си е купил жилище в по-горния сегмент на пазара на недвижими имоти: с денонощна охрана, подземен гараж, различни магазини, ресторанти и фитнес-център с плувен басейн. Но и при него веднъж в годината топлата вода спира. И за да не се къпе с вода, затоплена с бързовар, той е инвестирал в бойлер. Той признава, че за съжаление цените на жилищата в Русия често не отговарят на качеството на имота.

Руските домакинства са принуждавани да изтърпяват спирането на топлата вода, защото тази техническа процедура е вписана в техническите стандарти, казва още Разворотнева. "Имаме технически правила за сигурност за предотвратяването на аварии и според тях всяка година трябва да се провежда профилактика. Тоест няма значение коя година е построено жилището - всички трябва с това неудобство да плащат за сигурността“, посочва тя.

Но централното топлоподаване има и своите предимства: по-евтино е и осигурява едновременно подаването на големи количества топла вода в целия град. За отделния потребител малките локални парни инсталации са по-скъпи като първоначална инвестиция и техническа поддръжка.

В навечерието на летните ремонти на тръбите местните медии се надпреварват да дават съвети към потребителите: от старомодното подгряване на вода с нагревател до иновативни методи като използването на пералня машина. Освен това спирането на топлата вода е добър повод да посетите приятели, живеещи в друг квартал, с които да идете на баня - руска сауна. Или пък просто да отидете някъде на почивка.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК