Глобалното затопляне ще постави 40% от населението на света на ръба на оцеляването

Температурата в Тропиците може да достигне 35 ° C

09.03.2021 | 15:13 Редактор: Искра Ангелова
Глобалното затопляне ще постави 40% от населението на света на ръба на оцеляването

Учени от Принстънския университет предупреждават, че в тропическите региони на планетата, където живее над 40% от населението на света, кризата с глобалното затопляне на климата тласка хората до границите на възможната им адаптация, съобщава британският вестник The Guardian.

Климатолозите са установили, че когато средната годишна температура в света се повиши с 1,5 ° C, температурата в Тропиците може да достигне 35 ° C, която се смята за границата на адаптация на човешкото тяло.

"На теория никой не може да издържи на температура над 35 ° C при подобна влажност на въздуха, независимо колко вода изпие", казва експертът Мохтаба Саде, цитиран от "Фокус".

Т.нар. "мокър термометър" показва към каква вътрешна температура ще има мокрото, влажно, изпотено човешко тяло. Екипът е установил, че температурата по "мокрия термометър" се повишава със същата скорост като средната тропическа температура.

Според учените съществува опасност гражданите на страни, разположени между 20-тия градус на северната и 20-ия градус на южната ширина да бъдат изложени на риск от хипертермия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК