Учени прогнозираха: С до 20 градуса ще скочат температурите в Арктика

Това ще е вследствие на увеличаването на съдържанието на парникови газове в атмосферата

28.02.2021 | 11:30 Редактор: Ивет Арабова
Учени прогнозираха: С до 20 градуса ще скочат температурите в Арктика

Изследователи от Института по изчислителна математика "И. Марчук“ на Руската академия на науките (РАН) са направили прогноза за изменението на климата, според която увеличаването на съдържанието на парникови газове в атмосферата до края на 21 век ще доведе до повишаване с до 20 градуса на средногодишната температура на въздуха в Арктическия басейн. Това съобщи водещият изследовател от Института по изчислителна математика и математика на Руската академия на науките, доктор на физико-математическите науки Евгений Володин, цитиран от руския вестник Независимая газета“

Авторите на изследването, подкрепено финансово от Руския фонд за фундаментални изследвания (РФФИ), създадоха модел на климатичната система, който отчита перспективите за промени в състоянието на атмосферата, океана, почвата и растителността, както и дебелината на морския лед, като се вземе предвид увеличаването на нивото на парниковите газове, информира "Фокус".

"Климатичният модел показва, че най-голямото затопляне ще настъпи в Арктика. Ако се придържаме към песимистичния сценарий, при който скоростта на увеличаването на въглеродните емисии само ще се увеличава, то до края на 21 век , затоплянето в Арктика може да достигне 20 градуса. "- каза ученият.

Няма да е възможно да се избегне повишаване на температурата на въздуха в Арктика дори ако държавите предприемат драстични мерки за преструктуриране на индустрията, казват изследователите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК