Френските медици ще могат да ходят на работа само след ваксинация

Мярката се налага заради Делта варианта, посочи президентът Еманюел Макрон

13.07.2021 | 07:17 Редактор: Здравко Черкезов

Франция въвежда задължителна ваксинация срещу коронавирус за всички здравни работници и служители, които имат контакт с уязвими хора. 

По думите на президента Еманюел Макрон, мярката се налага заради бързото разпространение на Делта варианта на коронавируса в страната. 

До 15 септември е срокът, в който здравните работници трябва да се ваксинират, за да могат да ходят на работа. След тази дата ще се извършват проверки за наличието на сертификат за ваксинация. 

От 21 юли здравният пропуск ще се изисква за достъп до събития с повече от 50 души, а от началото на август ще бъде въведена специална система за "Ковид-пропуски" за посещение на ресторанти, барове, търговски центрове и други обществени места. 

Заради силно заразния вариант Делта се връща вечерният час в някои отвъдморски френски територии.

"За да се предпазим, трябва да преминем към ваксинация на всички французи. Това е единственият път към връщане към нормалния живот. На първо време това трябва да се направи за здравните работници и всички други, които са в контакт с уязвими хора. Ваксинацията за тях е задължителна. От 21 юли здравният пропуск ще бъде въведен и в местата за забавление и култура. За да посетите спектакъл, концерт, фестивал, трябва да сте ваксинирани или да представите негативен тест. От началото на август сертификатът за ваксина ще се прилага и в кафенета, ресторанти, търговски центрове болници, самолети, влакове, превозни средства, които се използват за дълги разстояния. Само ваксинираните и тези, които имат отрицателен тест, могат да имат достъп до тези места", заяви Макрон.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК