Точно преди Oлимпиадата: Токио обяви извънредно положение заради Ковид-19

Организаторите казаха, че на почти всички спортни прояви няма да бъдат допускани зрители

12.07.2021 | 11:30 Редактор: Жаклина Иванова
Точно преди Oлимпиадата: Токио обяви извънредно положение заради Ковид-19

Градът домакин на Олимпийските игри - Токио, въведе днес ново извънредно положение, по-малко от две седмици преди началото на олимпиадата на фона на опасения дали тези мерки ще могат на помогнат за овладяването на ръста на случаите на Ковид-19, предаде Ройтерс.

Миналата седмица организаторите обявиха, че на почти всички спортни прояви няма да бъдат допускани зрители, което попари надеждите, че олимпиадата ще се превърне в масов спектакъл.

Присъствието на зрители от чужбина бе забранено още преди месеци, а сега правителствени представители молят жителите на страната да гледат олимпиадата по телевизията.

"Ще помолим хората да подкрепят състезателите от дома си", каза вчера по телевизията главният секретар на кабинета Кацунобо Като.

Олимпийските игри, отложени миналата година заради пандемията, ще се проведат от 23 юли до 8 август, а извънредното положение, което е четвъртото за Токио, ще продължи до 22 август.

Властите и организаторите отдавна виждат в олимпиадата възможност да демонстрират възстановяването на страната от разрушителното земетресение през 2011 г. и ядрената авария.

Губернаторът на префектура Фукушима, където стана ядрената авария, каза, че зрители няма да се допускат също на футболни и баскетболни мачове там, променяйки предишното си решение, предаде БТА.

Някои от големите имена в спорта, като Рафаел Надал, Серина Уилямс, Стан Вавринка, Доминик Тийм и Симона Халеп, вече обявиха, че няма да участват в олимпиадата, а тенисист номер едно в света Новак Джокович каза, че все още не е решил окончателно дали да вземе участие в игрите.

Япония избегна преживените от други страни масови вълни на пандемията, като досега е регистрирала общо 815 440 случая на Ковид-19 и близо 15 000 починали от заразата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК