В Кипър не се шегуват: На работа - само с ваксина или 72-часов тест

От 1 август се спира предоставянето от правителството на безплатни бързи тестове

12.07.2021 | 11:01 Редактор: Тодор Петров
В Кипър не се шегуват: На работа - само с ваксина или 72-часов тест

Нова по-строга разпоредба вече е в на здравното министерство се прилага от днес в Кипър. На работа в страната ще може да се ходи само с ваксина или 72-часов тест.

Разпоредбата е част от мерките срещу разпространението на коронавируса след силния скок на броя новозаразени през последните две седмици, достигнал почти 1000 случая на ден.

Задължителен за всички работни места в Кипър вече е коронавирусният "безопасен пропуск" (SafePass). Това означава, че всички заети в държавния и частния сектор, включително самонаетите, имат три възможности, за да извършват всекидневната си работа. Те трябва да са ваксинирани, или да са преболедували вируса през последните 6 месеца, или да представят отрицателен тест на всеки 72 часа.

Още в началото на юли 11 големи работодателски и професионални организации в общо писмо до президента Никос Анастасиадис настояха да се въведе това изискване. Искането им е за да се предпази икономиката от ново затваряне, припомня БНР.

От 1 август се спира предоставянето от правителството на безплатни бързи тестове и разходите за тях се поемат от изследвания. Така неваксинираните служители ще трябва да плащат за своя сметка по 2 теста седмично.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК