Потресаващата история за 15-годишния Самир, загинал на фронта в Йемен

В тази съсипана страна израства едно поколение деца, които от малки се учат да са с оръжие в ръка

10.07.2021 | 07:12 Редактор: Здравко Черкезов
Потресаващата история за 15-годишния Самир, загинал на фронта в Йемен

15-годишният Самир е мъртъв. Паднал е в бой на фронта. Като много други деца войници в Йемен. В тази съсипана страна израства едно поколение деца, които от малки се учат да решават конфликти с оръжие в ръка.

Самир е мъртъв. За своя порив да участва във войната в Йемен на страната на хутите 15-годишното момче плаща с живота си. В рамките на няколко летни лагера за обучение той попива мирогледа на бунтовниците, слуша техните идеологически проповеди, потапя се в ученията за "джихада" и битката в защита на родината. Бог, казвали му екстремистите, благославя борбата срещу официалното йеменско правителство. С такива убеждения в главата момчето на всяка цена искало да се бие на страната на хутите.

Не им остава друго, освен да погребат децата си

Първоначално бащата и майката на Самир му позволяват да участва в летните лагери. Истински шокирани са обаче, когато Самир им казва, че иска да отиде на фронта. Родителите му се противопоставят, но в крайна сметка се виждат принудени да приемат решението му - не само защото Самир не е склонен да ги послуша, но и защото знаят, че редовно ще изпраща на бедното си семейство пари, спечелени на фронта. Освен това Самир им обещава, че на всеки няколко месеца ще се прибира вкъщи.

Но тогава се случва немислимото: Самир е мъртъв, паднал е в бой на фронта. Бойци на хутите предават трупа на момчето на неговите родители. На челото на убитото дете - лента с надпис "Мъченик".

Самир не е единственото дете войник от този квартал на Сана, което губи живота си. Още три момчета - Имад, Юсеф и Мохамед, всички на възраст между 15 и 16 години, умират в битките. Тленните им останки са предадени на техните родители, на които не им остава друго, освен да погребат децата си.

Деца се бият и за двете страни на конфликта

Рекрутирането на деца войници е едно от най-разтърсващите престъпления в йеменската гражданска война. В документ от края на юни ООН документира 211 случая на вербуване на деца само през 2020 година. По-голямата част от рекрутираните деца войници се бият на страната на бунтовниците хути, които в специална декларация побързаха да отговорят, че въпросният документ на ООН бил продиктуван от американското правителство и богатите петролни държави в Персийския залив.

Но и правителствените сили включват деца войници в редиците си. Според доклада на ООН на тяхна страна се бият 34 момчета и момичета.

Но как се случва вербуването на деца войници? Според разкази на очевидци и наблюдатели при някои от случаите войници привличат собствените си деца, при други по-големите братя и сестри взимат децата при себе си в армията, за да печелят повече пари за семейството. Има и случаи, в които невръстни деца просто заемат местата на убитите си бащи. Във всички тези случаи рекрутирането става въз основа на семейни отношения. Съвсем друга е стратегията на хутите.

Хиляди деца на фронта

Тавфик ал-Хамиди, директор на правозащитната организация "SAM for Rights and Liberties", го потвърждава. Мащабите и методите, с които правителствените войски и бунтовниците хути набират деца войници, не са сравними, казва той. Съвсем малко деца в редиците на правителствените войски участват пряко в боевете, обяснява експертът.

От данните, с които разполагат правозащитни организации, става ясно, че хутите набират деца войници в несравнимо по-големи мащаби. По информация на организациите "SAM for Rights and Liberties" и "Euro-Mediterranean Human Rights Monitor" от 2014 година насам те са привлекли в редиците си повече от 10 000 йеменски деца. В обособени центрове ги учат на насилие, правят ги подвластни на хутската идеология, развиват у тях екстремистки възгледи и ги подготвят за фронта.

Говорител на йеменската организация "Seyaj" цитира не по-малко притеснителни данни. Според него хутите ръководят около 6000 лагера за обучение, като във всеки един от тях се подготвят поне 100 деца. След определен период от време много от тях отиват директно на фронта.

Деца с промити мозъци

В тези лагери промиват мозъците на децата, казва в интервю за DW бившият министър по човешките права в международно признатото правителство Мохамад Аскар. "Пълнят умовете на тези деца с омраза. И с девиза "Смърт за Америка". Как ще ги реинтегрираме в обществото след няколко години?"

И наистина: в Йемен израства едно поколение деца, които от малки се учат да решават конфликти с насилие и с оръжие в ръка.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК