"Садат" - частната армия на Ердоган или мисия "ислямска суперсила"

Охранителната фирма обучава наемници, които воюват в чужбина за целите на Ердоган

06.06.2021 | 21:03 Редактор: Жаклина Иванова

Охранителната фирма "Садат" обучава наемници, които воюват в чужбина за целите на Ердоган. Тяхната мисия: налагането на Турция като "ислямска суперсила". Но напоследък те създават все повече проблеми на самия Ердоган.

В Турция бившият бригаден генерал Аднан Танръверди разполага със значително влияние, но предпочита да влияе на политиката задкулисно. През 2012-а година той основава частната фирма за охранителни и военни услуги "Садат". Официално тя е консултантска фирма, а неофициално - милиция от наемници, която изпълнява операции под прикритие за турското правителство. В Турция "Садат" се възприема като частната армия на президента Ердоган. Никой не оспорва нейното съществуване, но всички избягват да говорят за нея открито, пише германското издание "T-online".

Централна роля в горещите конфликтни точки

Отношението на турския президент към Танръверди не е еднозначно - от една страна той открито се дистанцира от бившия военен, от друга частната армия очевидно играе централна роля в множеството конфликти от последно време.

Фирмата поражда много въпроси още от създаването си. Официално тя се води консултантска и предлага курсове за боравене с военна техника, обучение във военни стратегии, подготовка на командоси, управление на танкове и т.н. Но този профил е фалшив: за подобен вид обучение биха били необходими различни видове оръжия, муниции и друго военно оборудване. А през 2016-а година капиталът на фирмата, според търговския регистър, е около 264 000 евро. Освен това „Садат" отрича да има „органична връзка" с турската държава. Но тъй като Танръверди бе член на кабинета по сигурността на Ердоган между 2016-а и 2020-а година, това твърдение не звучи особено правдоподобно.

Мисията им: Турция – суперсила

По нейни собствени данни "Садат" е конгломерат от 23 предприятия, които "ценят исляма". Нейната визия: "Предотвратяване на зависимостта на Турция от западните държави". Това подхожда на политическата идеология на Ердоган, предвиждаща разширяване на водещите позиции на Турция в региона, пише DW. 

Според "Бизнес Инсайдър", мисията на "Садат", както е описана на сайта на фирмата, е всичко друго освен безобидна: укрепване на сътрудничеството в сферата на сигурността между мюсюлманските държави. Предприятието иска да помогне на ислямския свят да заеме заслуженото си място сред великите сили. Под суперсили очевидно трябва да се разбират най-вече САЩ и Европа, които в Турция нерядко биват заклеймявани като "империалисти" и "кръстоносци".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК