Ердоган към Байдън: Ако говорите за геноцид, погледнете се в огледалото

Изявленията на Белия дом довели до ново влошаване на турско-американските отношения

27.04.2021 | 13:37 Редактор: Искра Ангелова

Историческата декларация на Джо Байдън предизвика гнева на турския президент Ердоган. Държавният глава заяви, че решението на Съединените щати да признаят клането на арменците от 1915 г. за геноцид ще има разрушително въздействие върху двустранните отношения. 

"Американският президент Байдън използва неоснователни, несправедливи и нереалистични изявления за болезнените събития, случили се преди повече от век. Тези изявления са изключително обезпокоителни за нас. Ние смятаме, че декларацията е направена под натиска на радикални арменски кръгове и антитурски гурпи", заяви Ердоган.

По думите на турския президент разкриването на истината за събитията от 24 април 1915 година е работа на историците, а не на политиците. Той призова Джо Байдън да отмени решението си и посъветва Съединените щати да се погледнат в огледалото преди да предприемат подобни ходове. 

"Индианците, дори не е нужно да ги споменавам, случилото се е ясно. Докато всички тези истини са там, не можете да повдигнете обвинението в геноцид върху турския народ", каза турският държавен глава.

Признаването на арменския геноцид от страна на Вашингтон е поредният трус в отношенията с Анкара. 

През последните години съюзниците в НАТО застанаха едни срещу други по няколко ключови въпроса, включително закупуването на руски отбранителни системи от Турция и политически различия в Сирия.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК