Ердоган към Зеленски: Турция желае мирно Черно море

"Ние по никакъв начин не искаме ескалация на напрежението в общата ни география", заяви той

11.04.2021 | 13:06 Редактор: Искра Ангелова
Ердоган към Зеленски: Турция желае мирно Черно море

В събота турският президент призова за деескалация на напрежението в Украйна и заяви, че страната му желае мирно Черно море, цитира думите му Anadolu Agency

"Нашата основна цел е Черно море да продължи да бъде море на мир, спокойствие и сътрудничество. Ние по никакъв начин не искаме ескалация на напрежението в общата ни география. По време на срещата с украинския президент ние защитихме категорично териториалната цялост и суверенитет на Украйна. Ние потвърдихме принципната си позиция да не признаваме анексията на Крим", каза Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с украинския си колега Владимир Зеленски.

Ердоган заяви, че Турция подкрепя Кримската платформа, инициативата на Украйна, която има за цел да сближи международната общност по въпроса за Крим.

"Надяваме се, че тази инициатива ще има положителни резултати за всички кримски народи, включително кримските татари, Крим и Украйна като цяло", каза той.

Ердоган призова за "мирно и дипломатично" решение на продължаващата криза.

"Вярваме, че настоящата криза трябва да бъде разрешена чрез мирни и дипломатически средства, базирани на териториалната цялост на Украйна и международното право. Надяваме се, че тревожната ескалация, която наблюдаваме в последно време, ще приключи възможно най-скоро, прекратяването на огъня ще продължи и конфликтът ще бъде разрешен чрез диалог въз основа на споразуменията на Минск", добави той, цитиран от "Фокус".

"Специалната наблюдателна мисия на ОССЕ в Украйна продължава и трябва да продължи поетата от нея задача за удължаване на прекратяването на огъня и за установяване на стабилност при трудни условия в региона на Донбас", допълни Ердоган.

Турският президент подчерта, че сътрудничеството между двете страни в никакъв случай не е инициатива срещу трети страни. Той каза също, че отбранителната индустрия представлява друго важно измерение в отношенията на Турция с Украйна.

Зеленски от своя страна похвали „изключително важната“ подкрепа на Турция за териториалната цялост на Украйна.

Той каза, че отбранителната индустрия е движещата сила на турско-украинското стратегическо партньорство.

Подписаното споразумение за жилищно строителство, каза Зеленски, е проект, който сближава хората от Турция и Украйна.

Двамата лидери обсъдиха и сътрудничеството в областта на самолетостроенето. "Това е изключително важно за двете страни", каза той.

След пресконференцията Зеленски написа в Twitter: "Украйна има удоволствието да има надежден съсед, дори ако нашата граница е морето."

Двете страни, каза той, "отварят нови хоризонти на сътрудничество: възможен ръст на инвестициите в инфраструктура, увеличаване на търговския оборот, партньорство в сферата на енергетиката и отбраната".

В отделен туит Зеленски пише: "Ние споделяме общи ценности с Турция, включително човешкия живот. Лично благодарих на президента Ердоган за спасяването на петте украинци след инцидента с кораба "Аврин". Действията на турската брегова охрана са един от хилядите епизоди на нашето приятелство и надеждни отношения."

След пресконференцията двете страни разпространиха съвместна декларация от 20 точки и обещаха да „укрепят стратегическото партньорство“ между двете страни.

Анкара и Киев решиха да "засилят съвместните усилия за задълбочаване на сътрудничеството и координацията между страните в областта на икономиката, търговията, туризма, сигурността, отбранителната индустрия, науката, образованието и младежта", се казва в декларацията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК