Защо вдигнаха бойните самолети на НАТО?

Български книги са допуснати в РС Македония

05.04.2021 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Радарите на НАТО са засекли три руски военни самолета близо до съюзническото въздушно пространство над Черно море. Това е предизвикало вдигането във въздуха на изтребители от България, Турция и Румъния, които са проследили руските самолети, докато напуснат зоната.

В същия ден се е наложило общо 10 пъти самолети на НАТО да бъдат вдигнати във въздуха, за да прихванат руски бомбардировачи и изтребители по време на “необичаен пик”. Само в рамките на 6 часа руски военни самолети са доближили опасно въздушното пространство на държави от НАТО над Черно, Балтийско и Северно море, както и в северната част на Атлантическия океан.

На какво се дължи тази активност? В предаването "Брюксел 1" говорим с проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

И накрая - заради кампания срещу България Външно министерство привика посланика на Скопие у нас. Кампанията е водена от словенски институт, в ръководството на който участват бивши и настоящи съветници на премиера на РС Македония. Темата коментираме с бившия кореспондент на БТА за Балканите Николай Коев.

В същото време спрените на границата дарения от български книги най-накрая стигнаха да Скопие и Битоля. Ще има ли още спънки за българските книги в РС Македония - говорим отново с Виктор Стоянов.

Целите интервюта гледайте във видеото!