Измамени булки - как пакистанци, живеещи във Великобритания, подвеждат млади жени

Те се годяват се или се женят за тях, обещават им щастлив семеен живот на Острова, а после изчезват

07.07.2021 | 23:22 Редактор: Жаклина Иванова
Измамени булки - как пакистанци, живеещи във Великобритания, подвеждат млади жени

Пакистанци, живеещи във Великобритания, мамят млади жени в родината си. Сгодяват се или се женят за тях и им обещават щастлив семеен живот на Острова. А после изчезват. Често семействата на булките затъват в дългове.

Сана Хафез е на 28 години и живее в Кашмир. Още когато е в 10-ти клас, родителите ѝ уредили нейния годеж с братовчед ѝ Мохамед Билал Чоудари, който е роден във Великобритания. Хафез имала желание да замине за Обединеното кралство. Вярвала, че по този начин ще помогне на семейството си, което имало финансови трудности. Била убедена, че там ще има възможност да получи и добро образование и работа.

"Но за моя изненада годеникът ми и семейството му поискаха от мен да не продължавам да уча след 12 клас", каза тя пред DW.

"Той погуби осем години от живота ми"

Двойката е била сгодена в продължение на пет години, а през август 2018 г. сключили брак. След сватбата мъжът ѝ заминал за Острова и ѝ обещал, че скоро ще я вземе при него. Но това така и не се случило.

"Поддържахме връзка една година и говорехме по телефона", спомня си Хафез.

"Но когато настоях да отида във Великобритания, той започна да ме обижда. Накрая подаде молба за развод през май тази година", разказва през сълзи жената. 

Освен това семейството ѝ взело пари назаем, за да плати за сватбата. И се надявало, че те ще се възвърнат, щом тя заживее във Великобритания.

Нейният случай не е изключение, обяснява правозащитничката Газала Хайдер Лодхи.

"От 1990-те години насам съм чувала и виждала стотици случаи на такива жени", обяснява тя и допълва, че поради консервативните разбирания на пакистанското общество те не могат да споделят за проблемите си.

И младоженците трябва да имат право на глас

"Мисля, че родителите трябва да потърсят съгласието на своите синове и дъщери, които са родени и израснали във Великобритания при напълно различни социално-икономически условия, преди да ги уговорят женитбата", каза бившият министър-председател на провинция Азад-Кашмир Сардар Атик Ахмед Хан.

Той смята, че липсата на съгласие от страна на младоженците води до разпадане на такива бракове.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК