Реформи и свободи: Смайващите промени в Саудитска Арабия не спират

Отслабва влиянието на уахабитското учение, което тълкува Корана по крайно строг начин

05.07.2021 | 12:15 Редактор: Жаклина Иванова
Реформи и свободи: Смайващите промени в Саудитска Арабия не спират

Саудитска Арабия се променя със смайваща скорост. Влиянието на уахабитското учение, което тълкува Корана по крайно строг начин, отслабва. Особено младите саудитци са доволни от реформите. Но каква е истинската им цел?

Поредица от закони дават повече права на жените в Саудитска Арабия. Управляващите в Рияд обявиха в началото на юни още няколко реформи, които ще позволят на жените да живеят сами в жилище, без да е необходимо разрешение от мъж, който им е настойник, както и да посещават Мека без да са съпроводени от мъж.

Промени ще има и по отношение свободата на словото. Генералната комисия за аудиовизуални медии в Саудитска Арабия обяви миналата седмица, че процесът по одобряване на вносни книги и списания ще бъде улеснен. Това означава по-малко цензура и по-голям достъп до книги в страната, която е печално известна със строгия контрол над медиите и печата, обясниха членове на комисията пред "Саудитски вестник".

Пакет от реформи

През 2016 година престолонаследникът Мохамед бин Салман представи "Визия 2030" - поредица от социално-икономически реформи, които целят да превърнат страната в едно по-модерно, либерално и привлекателно за туризъм и бизнес място. След 2016 година бяха предприети някои ключови промени – отменена беше десетилетната забрана за посещение на кината, а на жените беше разрешено да пътуват сами. Имаше и слухове, че Саудитска Арабия смята поне до известна степен да разхлаби и строгата забрана за консумация на алкохол.

Неясно остава обаче каква е генералната посока на тези реформи, казва политологът Нейтън Браун.

"Като цяло оставам с впечатлението, че те са част от едно основно либерализиране в някои социални сфери, но не и в политическата сфера. Някои от промените са важни за ежедневието и не бива да бъдат подценявани. Но не става въпрос за структурни промени“, смята той.

Сигурно е обаче, че реформите са допринесли за концентрирането на още повече власт в ръцете на кралското семейство и по-конкретно на Мохамед бин Салман. Мнозина критици гледат на него като на политически престъпник, особено след бруталното убийство на журналиста Джамал Кашоги през 2018 година.

Прогрес или пропаганда?

Реформите действително отслабиха силното влияние на уахабизма, който се основава на крайно строгото тълкувание на Корана, пише DW.

Ограничена беше властта на религиозната полиция, която допреди няколко години патрулираше по улиците, за да санкционира онези саудитци, чието облекло не отговаря на разпоредбите. Освен това тя контролираше дали ресторантите и магазините остават затворени по време на молитвите. Тези времена отминаха.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК