Йемен е пред колапс - болниците не работят, децата гладуват, няма ток и вода

Основната причина са продължаващите сражения, които не се спират пред нищо

28.06.2021 | 12:57 Редактор: Жаклина Иванова
Йемен е пред колапс - болниците не работят, децата гладуват, няма ток и вода

Йемен е изправен пред колапс. Половината болници не работят, милиони деца страдат от недохранване. Основната причина са продължаващите сражения, които не се спират пред нищо. Дори пред културното наследство на страната.

Експонатите в музеите на Йемен са едни от най-ценните на целия Арабски полуостров. Така например Националният музей в столицата Сана притежава позлатени арабски саби и шлемове, две бронзови лъвски статуи от античното царство Катабан, статуя от царството Саба и много други находки. Някои от тях датират от преди 2 хиляди години.

Музеят в момента е затворен заради войната. При въздушните нападения на водената от Саудитска Арабия коалиция пострадаха и някои от съседните сгради. Има унищожени експонати, по самата сграда се появиха пукнатини.

Плячкосвай и граби!

Същата картина се повтаря и в южния град Таиз, превърнат в крепост на бунтовниците хути. Тамошният музей също е станал жертва на войната, казва неговият директор Рамзи ал-Дамими, цитиран от "Тагесшау". Сградата е частично разрушена, музейните експонати са плячкосани, а част от изложбените зали - опожарени.

Около 70% от експонатите са заграбени, тъй като за крадците те са печеливша плячка. Някои от тях вече са прехвърлени контрабандно зад граница.

Хуманитарните организации, които се опитват да спасяват човешки животи, работят на границите на своите физически възможности. Инфраструктурата на страната се разпада, на много места има ток само по няколко часа на ден, пише DW.

Милиони деца са недохранени

Честото спиране на тока поврежда електроуредите - вентилатори, хладилници и климатици, оплаква се жителка на пристанищния град Аден. Общинският служител Шахим Мастур също е отчаян. Правителството не снабдява хората с ток, а заплатите не се изплащат, разказва той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК