Глад и мизерия в Етиопия: Над 350 000 души са лишени от храна

Между юли и септември бедстващите ще се увеличат до над 400 хиляди

11.06.2021 | 15:10 Редактор: Юлия Христова
Глад и мизерия в Етиопия: Над 350 000 души са лишени от храна

Над 350 000 души в етиопския регион Тигре страдат от глад, а над 2 милиона са почти в подобно тежко положение, предупреждава доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

Докладът на Интегрираната степенна класификация за сигурност на прехраната - глобално партньорство на 15 агенции на ООН и международни хуманитарни организации, обвинява за тежкото положение в Тигре продължаващия конфликт, принудил стотици хиляди хора да избягат, ограничения хуманитарен достъп и загубата на реколта и доходи.

Според доклада 350-те хиляди гладуващи хора са най-големият подобен брой от глада в Сомалия през 2011 г.

Той прогнозира, че между юли и септември хората, страдащи от глад, ще се увеличат до над 400 хиляди. Класификацията използва пет категории за сигурност на прехраната - от положение, при което хората имат достатъчно храна, до състояние, определяно като "хуманитарна катастрофа на глад".

В най-тежката категория сега са над 350 000 човека в Тигре. Повече от 2 милиона са в положение, което е с една степен по-леко и е определяно като "хуманитарна извънредна ситуация", а над 3 милиона са в състояние на "криза", предаде БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК