Гражданската война в Етиопия - повод за нова бежанска криза в ЕС?

Судан посрещна около 60 хил. етиопци, избягали от конфликта

24.02.2021 | 17:01 Редактор: Юлия Христова
Гражданската война в Етиопия - повод за нова бежанска криза в ЕС?

Гражданската война в Етиопия може да подхрани нова бежанска криза в Европейския съюз (ЕС), след като насилието в африканската страна излиза извън контрол. За това предупреждава финландският министър на външните работи Пекка Хаависто, цитиран от онлайн изданието EUObserver.

"Виждаме началото на още една потенциално голяма бежанска криза в света," коментира Хаависто пред журналисти в Брюксел.

"Ако не ѝ повлияем сега, тогава обстоятелствата ще се развият така, че все повече и повече бежанци ще идват [към Европа]", допълва той.

Хаависто говори след посещение на лагера за бежанци Ум Ракуба в Судан, близо до границата с Етиопия, както и в Адис Абеба, между 7 и 11 февруари в ролята му на специален пратеник на ЕС. На Пекка Хаависто обаче не му е било позволено да отиде в епицентъра на конфликта, в региона Тигрей в Етиопия.

Судан посрещна около 60 хил. етиопци, избягали от конфликта.

"Стигнахме до ситуация, която засяга военните действия и човешките права, ситуация, която излезе извън контрол. Тази операция продължи повече от три месеца и ние не виждаме как тя ще приключи“, коментира Хаависто, като се позовава на военната операция на правителството на Етиопия срещу местните сили за освобождение на Тигрей.

Той призовава африканската страна да позволи на наблюдатели да отидат в Тигрей на фона на съобщенията за масови кланета на мирни граждани и сексуално насилие, вкл. от еритрейските сили, воюващи на страната на Етиопия срещу силите за освобождение на Тигрей.

В Тигрей живеят 6 млн. души. Според ООН 3 млн. от тях вече нямат надежден достъп до вода, храна и здравеопазване.

Етиопия е населявана от 110 млн. души от различни етнически групи и ЕС се опасява, че страната може да се "разнищи", ако гражданската война продължи, според вътрешен анализ от миналата година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК