Битката за ваксиниране продължава: С пари, от врата на врата, с обявяването за грешници

СЗО предупреждава за нова вълна от Ковид-19

06.07.2021 | 19:58 Редактор: Елеонора Танева

В Гърция тече мощна ваксинационна кампания. Духовници и кметове агитират хората да се ваксинират, а частни фирми дават щедри бонуси на имунизирани служители.

Около 40% от населението в Гърция е ваксинирано, но интересът сред младите хора е слаб. Очаква се това да се промени, след като в кампанията се включиха духовници. На проповеди в храма свещениците призовават хората да се ваксинират. Започнаха обиколки "от врата на врата“, за да убеждават хората в ползите от ваксините. 

Остри дебати по темата и в парламента - депутати от опозицията твърдят, че се нарушават правата на неваксинираните. На този фон - големи компании обявиха бонус от 500 евро за всеки ваксиниран служител. 

А лекари настояват да се върнат маските на открито и да се забрани ползването на градския транспорт от неваксинирани. 

В Русия църквата обяви отказа от ваксиниране за грях.

"През целия си живот трябва да изкупвате греха, който сте извършили. Грях е да мислиш за себе си, вместо да мислиш за други хора“, заяви ръководителят на отдела за външни църковни връзки на Руската православна църква митрополит Иларион. 

И добави, че всеки е отговорен не само за себе си, но и за близките си и всички, с които е в контакт.

Във Великобритания отпада правилото за самоизолиране на цяла група ученици, ако един от тях е дал положителен тест. Очаква се от 19 юли да отпадне носенето на маски и спазването на дистанция. Но тези планове пораждат сериозни опасения заради разпространението на Делта варианта. 

Заради облекчаването на мерките в Европа и Съединените щати може да се зададе нова вълна, предупреди Световната здравна организация.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК