Скептицизъм или страх - защо сме последни в ЕС по процент на ваксинираните?

40% от българите смятат, че опасността от коронавирус е преувеличена

06.07.2021 | 17:15 Редактор: Жаклина Иванова
Скептицизъм или страх - защо сме последни в ЕС по процент на ваксинираните?

България е последна в ЕС по процент на ваксинираните. 40% от българите дори смятат, че опасността от коронавирус е преувеличена, а властите пускат руски туристи в страната, макар че в Русия вилнее Делта мутацията.

Белгия е първа, България - последна, а Германия е малко над средата: Европа се движи на различни скорости и по отношение на ваксинациите. В ЕС те не вървят гладко и далеч не осигуряват защита на всички. Белгийците приключиха участието си в Европейското първенство по футбол, но поне в една дисциплина те вече са европейски шампиони: при ваксинациите срещу Ковид-19.

Близо 78% от пълнолетното население на страната е ваксинирано поне с първата доза. По този показател Белгия е първа в ЕС. А в региона на Фландрия процентът на ваксинираните е дори още по-висок и здравният министър се надява до 11 юли да бъдат ваксинирани 100% от всички желаещи.

България е на опашката

Съвсем различна е картината в България, където ваксинирани досега са едва 16,8% от населението. Една от причините за ниския дял на ваксинираните е високият процент на хората, които са скептични и не желаят да се имунизират. Страната изпитваше трудности в организацията на кампанията и доставките на ваксини. Първоначално страната беше заложила само на оксфордския препарат на AstraZeneca, чийто производител обаче имаше проблеми да осигури необходимите доставки.

България беше тежко ударена от пандемията: с 4% смъртност сред болните от Ковид-19 страната беше една от държавите в ЕС с най-лоши показатели, сочат данните на университета "Джонс Хопкинс".

Целта: 70% ваксинирани в ЕС

В ЕС досега са ваксинирани около 61,4 на сто от пълнолетните граждани над 18 години. Целта обаче е до края на този месец делът на ваксинираните да достигне 70% от възрастното население, обяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, пише DW.

Стимули и рискове от руски туристи

България пуска туристи, които са ваксинирани не само с четирите одобрени в ЕС препарата, но и такива, на които са поставени руски или китайски ваксини. Руската Sputnik V обаче не е призната от СЗО, с което България нарушава правилата на ЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК