България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Кожухарова: Наесен коронавирусът се връща, грехота е да не използваме ваксините

"Както се срещаме с грипа всеки сезон, така ще го срещаме и този вирус", предупреди епидемиологът

05.07.2021 | 09:07 Редактор: Тодор Петров

Новосъздаденият от Министерството на здравеопазването Обществен съвет има за цел да насърчи ваксинацията срещу Ковид-19. В Съвета влизат лекари, здравни медиатори, представители на различни религиозни общности, актьори, певци, журналисти и др.

Може би по-рано трябваше да бъде създаден, защото е засегнато цялото общество и почти всички хора имат мнение по медицинските въпроси. Обществото трябва да реши иска ли да се предпази от заболяването или непреболедувалите ще изчакат да преболедуват, поемайки определени рискове. Съветът е разнороден и идеята е всеки да направи каквото може в неговата област. Хората от Съвета са убедени в ползата от ваксините и това е много важно.

Това заяви епидемиологът и съветник на здравния министър д-р Стойчо Кацаров - проф. Мира Кожухарова, в студиото на "България сутрин".

Тя припомни, че докато нямаше ваксини, българското общество се интересуваше защо липсват. В момента, в който се появиха, интересът към ваксинирането започна да спада.

Епидемиологът подчерта, че възможностите да преминеш през това изпитание са да преболедуваш или да се ваксинираш. При малък процент заболяването протича тежко и може да завърши зле, алармира тя. Процентът на ваксинираните лекари в България не е достатъчно висок, стана ясно още от думите ѝ.

"Този вирус очевидно няма да изчезне от нашето общество. Както се срещаме с грипа всеки сезон, така ще го срещаме и този вирус. В началото на пандемията част от лекарите бяха изплашени от вируса. Ваксината ни дава шанс да не се страхуваме. Налага се да се адаптираме към ситуацията, което няма да бъде ново за нас", каза още проф. Кожухарова.

По думите ѝ би изглеждало добре участието в Обществения съвет на социолози от университетските среди, които да направят проучвания.

"В момента естествен имунитет почти не се изгражда, много малко хора го изграждат. През есента вирусите се връщат в човешкото общество, ще се върне и коронавирусът", изтъкна тя пред Bulgaria ON AIR и се съгласи с мнението на здравния министър, че е измамно спокойствието спрямо Ковид-19 през летните месеци.

"Трябва да престане българският народ да се притеснява. Много по-лесно е да се ваксинираш, отколкото да мислиш дали ще се разболееш и как", настоя гостът в студиото и добави, че всеки човек има поставени по около 10-15 ваксини през живота си.

Тя не конкретизира какво е количеството ваксини у нас с изтичащ срок на годност, но посочи, че това е проблем и в световен мащаб.

"Всички, които сме се презапасили, така се получава. Израел обаче има собствен договор с производителя - в момента преговарят част от ваксините да бъдат предоставени на други държави. Ние сме в ЕС и договорите са сключени от ЕК, която осигурява предостатъчни количества ваксини. Не е лесна процедурата по дарение, трябва да имаме разрешение от ЕК. Грехота е ваксините да не се използват", коментира проф. Кожухарова.

"Бих се обърнала към родителите. Вашите деца се върнаха, за да се ваксинират, а вие какво правите и защо ги оставяте да се притесняват за вас?!", отбеляза тя.

Епидемиологът увери, че страната ни разполага с достатъчно ваксини в срок, които са осигурени по сключените договори. По думите ѝ ваксината дава голямо чувство за свобода.

"Към момента не се предвижда затягане на мерките", обяви проф. Кожухарова.

Според нея финансовото стимулиране на хората да се ваксинират няма да бъде работещ модел у нас. Тя не смята и че ваучерите биха стимулирали гражданите. Разчита се много на помощта на здравните медиатори.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Джингиби
преди 2 години
Професорката нека е наясно, че подвеждането на хората към нещо съмнително е грехота. Също така професорката би ли се подписала нотариално под тези свои твърдения, за да може да и се търси отговорност ?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
irina_fil
преди 2 години
Необяснимо е защо всички отказват да се поинтересуват колко са хората, прекарали КОВИД-19. Огромен брой българи се срещнаха с вируса или с много леки симптоми или без да разберат. Според медицината и според проф. Кожухарова (и според много други вещи по въпроса) преболедувалите няма нужда да се ваксинират. Като не знаете колко са на практика имунните, как решавате, че ваксинираните са малко и ще има нова вална?! Не може професорката да не знае, че трябва да преброи преболедувалите! Сигнализирай за неуместен коментар