Експерти: Очаква ни нова вълна на Ковид-19, лятото е най-подходящо за имунизации

Общественият съвет посочва като проблем слабата активност на личните лекари във ваксинационния процес

02.07.2021 | 17:47 Редактор: Жаклина Иванова

Представиха новия Обществен съвет по ваксинация. Лекари, здравни медиатори, представители на различни религиозни общности, журналисти и известни личности се включват в него, за да се борят с дезинформирането на обществото относно ваксините срещу Ковид-19. Целта, която си поставя съветът, е да информира за ползите от ваксините.

"Искам назаем от вас част от вашия авторитет и обществено положение в името на общо национална кауза - да върнем начина си на живот, да хвърлим маските, да не се страхуваме от затваряне", каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Експертите са категорични, че не сме застраховани от нова вълна на заразата, а лятото е най-подходящото време за имунизации.  

"Ако не си изпълним ваксинацията, септември-октомври няма да бъдем защитени от една друга вълна", уточни проф. Красимир Гигов от Българския червен кръст.

"Хората, които са получили две дози от ваксината, са предпазени от разпространяващия се в момента нов вариант на вируса в Европа", обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Освен липсата на информираност сред обществото, от екипа на Обществения съвет откриват и друг проблем - слабата активност на личните лекари в имунизационния процес.

"Хората се влияят от нагласите на медицинските работници и това за мен е един от факторите, поради които се възпрепятства самата ваксинационна кампания", подчерта началникът на Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Александровска" д-р Александър Оскар.

"Не може да се казва - "Ваксинирайте се“. Това е все едно аз да кажа на жените  - "Жени, раждайте деца“. Нещата не се получават по този начин. Хората имат свои лични, малки страхове и според мен те са причината да не се ваксинират. Трябва личните лекари да започнат да се обаждат на пациентите, трябва да ги приканват, трябва да се работи с групите пациенти, които са най-застрашени", каза председателят на фондация "Една от 8" Нана Гладуиш.

В обществения съвет не се включиха представители на Българската православна църква.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК