Най-смъртоносната вълна от Ковид-19 в Индонезия, страната внася спешно кислород

Повече от дузина болници във втория по големина град са пълни

06.07.2021 | 12:20 Редактор: Искра Ангелова
Най-смъртоносната вълна от Ковид-19 в Индонезия, страната внася спешно кислород

Индонезия доставя спешен кислород за пациенти с Ковид-19 от съседен Сингапур и призовава за помощ от други страни, включително Китай, тъй като архипелагът е поразена от най-смъртоносната си вълна от корлонавирус, заяви правителството във вторник.

Около 10 000 концентратори - устройства, които генерират кислород - трябва да бъдат изпратени от града-държава, като някои от тях пристигнаха с товарен самолет "Херкулес".

"В комуникация сме със Сингапур, Китай и други източници за помощ", каза министър Лухут Бинсар Панджайтан.

"Ще поръчаме (кислород) и от други страни, ако все още смятаме, че доставките са недостатъчни", допълни той.

Панджайтан разпореди всички доставки на кислород в страната да бъдат изпратени до болници, препълнени с пациенти с коронавирус в понеделник, предупреждавайки, че Индонезия може да се изправи пред "най-лошия сценарий", при който инфекциите скочат до 50 000 на ден, криза, предизвикана от силно инфекциозния щам Делта.

Страната съобщи за 29 745 нови инфекции и 558 смъртни случая за ден в понеделник, след като миналата седмица правителството нареди нови ограничения заради коронавируса в силно засегнатата столица Джакарта, в Ява и на остров Бали.

Претоварената здравна система на Индонезия е на ръба на възможностите си, задръстените болници отблъскват пациентите, принуждавайки отчаяните семейства да търсят кислородни резервоари за лечение на болни и умиращи у дома.

Повече от дузина болници във втория по големина град на Индонезия Сурабая са пълни и не приемат повече пациенти, съобщиха властите.

"Здравната система е на ръба на колапса; болниците вече са претоварени, доставките на кислород се изчерпват, а здравните служби в Ява и Бали са ужасно лошо оборудвани за справяне с този скок при критично болни пациенти", заяви неправителствената организация Save the Children в декларация.

Четвъртата най-многолюдна нация в света е свидетел на скок в ежедневния брой на заразени повече от четири пъти за по-малко от месец, а общо в страната са били заразени 2,3 милиона души, има 61 140 смъртни случая.

Индонезия се опитва да увеличи плановете си да ваксинира над 180 милиона от своите близо 270 милиона души население до началото на следващата година. Но досега само около 5% от цялото население са получили по две дози ваксина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК