Египет ще освободи кораба Ever Given на официална церемония

Гигантският контейнеровоз, който блокира Суецкия канал, ще бъде освободен на 7 юли

05.07.2021 | 17:05 Редактор: Десислава Атанасова
Египет ще освободи кораба Ever Given на официална церемония

Гигантският контейнеровоз, който блокира Суецкия канал в Египет за близо седмица, по-рано тази година, ще бъде освободен на 7 юли след споразумение между властите и собствениците на кораба.

В сряда ще се проведе церемонията по подписването на споразумението, с което се прекратява спорът за 400-метровия Ever Given, като корабът ще има право да отплава, съобщиха по телефона от медийната служба на Суецкия канал. 

По-рано в Лондон адвокатите на собственика на кораба и застрахователите заявиха, че е договорено "официално решение“, като се прави подготовка за отплаването му. Нито държавният орган на Суецкия канал, нито адвокатите предоставиха подробности относно споразумението.

Споразумението бележи край на спора, възникнал след освобождаването на Ever Given, след като през март той заседна в жизненоважния воден път. Инцидентът разтърси световния транспортен бранш.

Първоначално египетските власти поискаха над 900 милиона долара щети и обезщетения, които включват възстановяване на разходи, свързани с освобождаването на кораба, щети по канала, загубени приходи и други разходи и искове. По-късно цифрата беше намалена до 550 милиона долара.

Повече по темата четете на сайта Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК