България и още 129 страни подкрепиха план за минимален корпоративен данък

Новата ставка върху печалбата от поне 15% ще се прилага за компании с оборот над 750 млн. евро

03.07.2021 | 07:53 Редактор: Здравко Черкезов
България и още 129 страни подкрепиха план за минимален корпоративен данък

Повечето страни, договарящи глобално преразглеждане на трансграничното данъчно облагане на мултинационалните компании, подкрепиха плановете за нови правила за това къде да се облагат компаниите и данъчна ставка от най-малко 15%, предаде Bloomberg.

Базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която беше домакин на двудневните преговори, заяви, че минималният корпоративен данък върху печалбата от поне 15% в световен мащаб може да доведе до около 150 млрд. долара допълнителни глобални приходи годишно.

Според нея 130 страни, представляващи над 90% от световния БВП, са подкрепили споразумението по време на преговорите.

Новите правила за това къде да се облагат най-големите мултинационални компании биха прехвърлили данъчните права върху над 100 млрд. долара печалба към държави, в които печалбите реално се правят, добавиха от организацията.

"С установения глобален минимален данък мултинационалните корпорации вече няма да могат да изправят страните една срещу друга в опит да намалят данъчните ставки надолу", заяви американският президент Джо Байдън в изявление.

"Те вече няма да могат да избягват да плащат справедливия си дял, като скриват печалбите, генерирани в САЩ или в която и да е друга държава, в юрисдикции с по-ниски данъци", добави той.

Един източник, близък до преговорите, каза, че са били необходими тежки преговори Пекин да подкрепи сделката. Служител на американската администрация заяви, че в сделката няма специфични за Китай промени или изключения.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК