Провал за Марин льо Пен на местните избори във Франция

Лидерът на "Национално обединение" се надяваше да вземе поне един регион

28.06.2021 | 10:41 Редактор: Здравко Черкезов
Провал за Марин льо Пен на местните избори във Франция

Кандидатът на крайнодясното "Национално обединение" на Марин льо Пен загуби от дясноцентристите в южния френски регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг на местните избори в неделя, пише европейската редакция на Politico, като се позовава на резултатите от екзитполовете.

OpinionWay и Ifop показват, че Тиери Мариани от "Националното обединение" е получил около 43% от гласовете, срещу 57% за действащия регионален президент Рено Мюзелие от "Републиканците".

Загубата би била голямо разочарование за Льо Пен, която се надяваше да вземе поне един регион на местните избори в неделя преди президентския вот през 2022 г. Крайнодесният лидер се готви за третия си опит да се пресели в Елисейския дворец и социологически проучвания показват, че тя и Еманюел Макрон са фаворити за гласуването през април.

"Републиканците" регистрират значително подобрение на резултатите си на местния вот, като няколко от възможните конкуренти на Макрон също показаха добри резултати.

Според екзитполовете, бившият министър Ксавие Бертран е получил 52 процента или 53 процента от гласовете в региона О-дьо Франс срещу 25 процента или 26 процента за кандидата на "Националното обединение", информира Politico, цитирана от агенция "Фокус".

Дясноцентристката партия на Бертран ще се надява да използва успехите на тези избори, за да се представи като основна опозиционна сила срещу Макрон. Партията тепърва трябва да потвърди кандидата си за президент, но Бертран настоява претендентът да е именно той.

Няколко кандидати на "Република напред!" на Макрон вече отпаднаха на първия тур на изборите на 20 юни, когато партията събра само 11 процента от гласовете на национално ниво. Говорейки по BFMTV в неделя, Станислас Герини, лидерът на президентската формация, заяви, че резултатите са "разочарование", но че партията е изиграла роля за победата над "Националото обединение".

Според екзитполовете, много настоящи регионални президенти от традиционните леви и десни партии запазват постовете си, отбелязва Politico .

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Каква поредна футболна драма Сигнализирай за неуместен коментар