Новият анти-ЛГБТ закон на Унгария - основният акцент на срещата на евролидерите

Той забранява разпространението на материали в училищата, за които се смята,че насърчават хомосексуалността

24.06.2021 | 19:19 Редактор: Искра Ангелова

Новият анти-ЛГБТ закон на Унгария се превърна в акцент на срещата на върха на евролидерите. Въпросът за правата на хората отново бе повдигнат след мача Унгария - Франция от европейското първенство. Мачът се превърна в трибуна за нападки.

В рамките на мача Германия - Унгария се разигра и политически спор - противоречието около осветляването с цветовете на дъгата на стадиона. Срещата започна с демонстрация. Фен нахлу на терена със знаме с цветовете на дъгата, докато звучеше химнът на Унгария. 

Демонстрацията идва, след като унгарският парламент одобри анти-ЛГТБ законопроект, който забранява разпространението на материали в училищата, за които се смята,че насърчават хомосексуалността. Последва и реакция на евролидерите в Брюксел. 

17 от тях подписаха писмо в защита на правата на хората, които попадат под ударите на унгарския спорен закон. Премиерът Орбан отговори на критиките. 

"Казах им да го прочетат. Законът не е срещу хомосексуалните хора, а в защита на децата и техните родители. Законът е за това родителите да имат ексклузивното право да решават по какъв начин да образоват децата си за сексуалността", заяви той.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК