Оптимизъм за Великобритания: Локдаунът може да падне преди 19 юли

81% от пълнолетното население на Обединеното кралство е с първа ваксина

21.06.2021 | 08:24 Редактор: Елеонора Танева
Оптимизъм за Великобритания: Локдаунът може да падне преди 19 юли

Ударната ваксинация във Великобритания може да доведе до по-ранното отпадане на редица ограничения заради Ковид-19, особено ако не се зададе трета вълна на пандемията. Това прогнозира професор Брендан Рен от Лондонския колеж по хигиена и тропическа медицина.

81% от пълнолетното население на Обединеното кралство е с първа ваксина, а 59% са напълно ваксинирани.

Запитан дали успешният ход на програмата за масово ваксиниране означава, че Англия не трябва да чака до 19 юли за пълното вдигане на локдауна, Рен отговори, че „бдителност и ваксиниране“ са двете ключови думи, но ако данните продължават да са окуражаващи, има голяма надежда ограниченията да бъдат вдигнати още на 5 юли.

Други учени обаче предупреждават, че заради появата на нови вируси, които засягат дихателните пътища, вероятно страната я очаква много тежка зима с възможно завръщане на локдауните, информира БНР.

Децата и възрастните ще бъдат лесно уязвими при появата на ендемични вируси в края на годината, заяви професор Калъм Семпъл от групата съветници на правителството. 

За последното денонощие на Острова са отчетени 9 284 заразявания и 6 смъртни случаи, което е по-малко в сравнение с предишното денонощие.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК