Недостиг на месо - новият проблем пред Обединеното кралство

Птицеферми отчитат 10% спад в производството през последните седмици

19.06.2021 | 16:51 Редактор: Искра Ангелова
Недостиг на месо - новият проблем пред Обединеното кралство

Обединеното кралство е изправено пред недостиг на месо на фона на предизвикателствата пред набиране на персонал в местните предприятия, пише BBC.

Заради епидемията и заради Brexit голяма част от работната ръка се изнася от Великобритания. Птицеферми отчитат 10% спад в производството на пилешко месо през последните седмици. Индустрията разчита на гражданите на ЕС, особено за запълване на по-нискоквалифицираните работни места.

В опит да се справят с проблема производители увеличават автоматизацията и повишават заплатите за служителите си. Въпреки това липсата на работна ръка продължава да се усеща, особено в селските райони с високи нива на заетост.

Според главния изпълнителен директор на British Poultry Council (BPC) Ричард Грифитс има осезаемо намаляване на желаещите да работят във Великобритания след развода с ЕС. По думите му цената на британското месо може да се увеличи. "Обединеното кралство е изправено пред риска да внася храни с по-нисък стандарт, като пиле от САЩ например. По-висококачествено британско месо ще поскъпне".

Истински проблем 

"Месната индустрия се изправя пред истински проблем", заяви изпълнителният директор на Британската асоциация за преработка на месо Ник Алън. Някои от най-големите производители на месо скоро няма да имат капацитет да преработват продукцията си. Въпреки, че е добра новина, че туризмът се се отваря, това допълнително натовари производителите на месо, казва той, цитиран от Money.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Noname
преди 3 месеца
Беше им голям зор да скъсат с ЕС и да разчистят емигрантите. Нека им сега! Сигнализирай за неуместен коментар