Защо Великобритания задържа и депортира граждани на ЕС?

Потърпевши са между 12 и 30 души, включително от България

16.05.2021 | 17:21 Редактор: Жаклина Иванова
Защо Великобритания задържа и депортира граждани на ЕС?

Британските гранични служби задържат граждани на Европейския съюз, настаняват ги в центрове за имигранти и след това ги експулсират. Потърпевши са между 12 и 30 души, включително от България.

По информация на "Гардиън", поне дузина европейски граждани, основно млади жени от Испания, Италия, Франция, България и Гърция, са били задържани на летище "Гетуик" и отведени в центъра за имигранти "Ярлс Ууд" в Бедфордшър. Причина за задържането, а впоследствие и за тяхното експулсиране е, че не са имали входна виза. За същия проблем информира и американското издание "Политико", според което потърпевшите граждани на ЕС са най-малко 30.

Според "Гардиън", някои от гражданите на ЕС, които са били спрени на летището, имали уговорени интервюта за работа. В правилата, публикувани от британското вътрешно министерство, изрично е посочено, че при насрочено интервю за работа е допустимо влизането на територията на Великобритания и без виза. Същото важи и за участието в "дискусии, конференции и семинари", както и за "обсъждане и подписване на договори".

Журналистите от "Гардиън" са разговаряли с две испанки, недопуснати във Великобритания след пристигането им на "Гетуик". Мария е на 25 години и е от Валенсия. Тя и преди е работила на Острова. Мислела, че свободно може да си търси място на трудовия пазар до октомври тази година. Когато граничните служби я информирали, че трябва да бъде депортирана, тя предложила да си купи билет в обратната посока още същия ден. Но вместо това я изпратили в "Ярлс Ууд" за три дни. 

"Още съм в шок", сподели Мария. "Отнеха ми свободата и не ми дадоха възможност да получа правна помощ", допълни тя.

В подобна ситуация изпаднала и 24-годишната Еухения. Тя пристигнала на "Гетуик" на втори май. Планирала да си намери работа и да заживее със своя испански приятел, който е служител на здравните власти на Великобритания и живее там от четири години. 

"Имах билет за връщане и попълних онлайн формуляр за пътуване, в който обясних всичко", подчерта тя. 

При кацането телефонът ѝ бил взет и тя престояла 24 часа в чакалня, преди да бъде изпратена обратно в Барселона, пише DW. 

"Гардиън" посочва, че основна причина за задържанията и депортациите е объркването около въпроса дали гражданите на Европейския съюз могат да посетят Великобритания, за да проучат пазара, и да кандидатстват за виза чак след като получат предложение за работа. Имало и случаи, в които пристигащите директно нарушавали правилата като например забраната за граждани на ЕС да карат неплатени стажове във Великобритания. 

Междувременно осем депутати от Европейския парламент са изразили пред председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен възраженията си срещу подхода на британските власти спрямо гражданите на ЕС, който се възприема като нарушение на споразумението за Брекзит. Британското вътрешно министерство от своя страна настоява, че правилата са ясни и могат лесно да бъдат проверени онлайн. 

"Имаме нужда от доказателство за правото на всеки отделен човек, че може да живее и да работи във Великобритания", отбеляза говорител на министерството.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК