Десетки хиляди британци губят правото си на пребиваване в страни от ЕС

Трябва официално да кандидатстват за получаване на нов статут след Brexit

01.06.2021 | 07:40 Редактор: Тодор Петров

Десетки хиляди британски граждани, които все още не са кандидатствали за статут на пребиваване във Франция, Малта, Люксембург и Латвия, могат да загубят правото си да живеят и работят в тях след 30 дни. 

Съгласно Споразумението за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, британските граждани, които законно пребивават в някоя от 27-те страни членки, имат право на постоянно жителство след изтичането на преходния период на 31 декември. 

Отделните страни членки обаче имат различни схеми и крайни срокове за уреждане на статута на британските граждани. 14 държави, сред които Испания, Германия, Португалия, Италия и България, избраха системи за автоматично предоставяне на нов статут на пребиваване след Brexit. Това е в сила за всички законно живеещи британци, без риск от загуба на права, ако бъде пропуснат административният срок. 

Останалите 13 държави обаче прилагат системи, според които британските граждани трябва официално да кандидатстват за получаване на нов статут. В някои от тях срокът е до края на годината. По официални данни в тези държави живеят 300 000 британци.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК