Путин и Байдън се разбраха: Посланиците се връщат в дипломатическите им мисии

Руският президент: С Байдън говорихме на един език

16.06.2021 | 20:19 Редактор: Елеонора Танева

С обща лаконична декларация, но с отделни пресконференции и без значителен пробив по спорните въпроси приключи срещата на високо равнище на президентите на САЩ и Русия в Женева. 

Владимир Путин и Джо Байдън са се договорили за връщане на посланиците на двете страни на работните им места - в Москва и Вашингтон. Това заяви руският президент след преговорите с американския му колега. Той уточни, че посланиците "се връщат на мястото си по служба".

Конкретните дати за завръщането на посланиците на САЩ и Русия на работните им места, съответно в Москва и Вашингтон, са проблем от техническо естество, добави руският лидер.

Загрижеността на Вашингтон, че Москва е ангажирана с милитаризация на Арктическия регион, е неоснователна. Това съобщи пред репортери още руският президент.

"Опасенията на американската страна относно милитаризацията на Арктика нямат абсолютно никакво основание. Ние не правим нищо там, което не е било в Съветския съюз. Възстановяваме инфраструктурата, която някога е била напълно унищожена, инфраструктура, свързана с опазването на природата, " каза той.

Путин каза още, че Русия възнамерява да се придържа изцяло към всички норми на международното право по отношение на Северния морски път.

Той отбеляза, че Русия има суверенното право да не допуска кораби във вътрешните води на Северния морски път, но не злоупотребява с това. 

В САЩ има както противници, така и привърженици на развитието на отношенията с Руската федерация, трудно е да се каже кои сили ще надделеят, смята Путин.

Путин каза, че като цяло по време на разговорите с американския президент Джо Байдън те са говорили "на един език".

Без желание за компромис останаха редица ключови въпроси - руският президент отхвърли критиките на Вашингтон относно ареста на опозиционния лидер Алексей Навални и засиленото руско военно присъствие в близост до източната граница на Украйна.

Преговори „на четири очи“ между двамата са продължили около 2 часа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК