Историческо: Путин и Байдън стиснаха ръце в Женева (ОБНОВЕНА)

Започнаха официалните разговори между двамата държавници

16.06.2021 | 15:01 Редактор: Здравко Черкезов

Започна дългоочакваната среща между президентите на Русия и Съединените щати. Владимир Путин и Джо Байдън разговорят на четири очи в Женева в момент, в който и двете страни определят отношенията си като изключително тежки. 

След месеци на влошаващи се дипломатически отношения двамата си стиснаха ръцете на неутрален терен в Швейцария. Преди да започне маратонът им от преговори по ключови въпроси край Женевското езеро, двамата демонстрираха добро настроение.

Путин заяви: "Надявам се срещата ни да бъде продуктивна" и благодари на Байдън, че е поел инициатива за тези преговори.

"Винаги е по-добре да се разговаря на четири очи", подчерта американският президент.

Двамата бяха приветствани от швейцарския президент Гай Пармелин пред вилата на Женевското езеро, където се провеждат разговорите.

В центъра на разговорите се очаква да бъдат кибератаките, намесата в изборите, човешките права, международните конфликти и споразуменията за ограничаване на арсенала.

Лидерите на Русия и на САЩ започнаха преговорите в тесен състав в библиотеката на вилата. Преди това в помещението пуснаха журналисти за протоколни снимки и участниците в срещата направиха няколко коментара. После размениха още две-три думи, когато репортерите вече напускаха стаята, отбелязва ТАСС. Агенцията съобщи и за ново ръкостискане между президентите - вече след влизането им в сградата.

Освен Путин и Байдън в библиотеката присъстват руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, както и преводачи.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК