Животът в Женева "замръзна" заради срещата на Байдън и Путин

През целия ден има забрана за масови демонстрации от дясната страна на Женевското езеро

16.06.2021 | 12:50 Редактор: Искра Ангелова
Животът в Женева

Женева изглежда пуста поради засилените мерки за сигурност, които влязоха в сила от ранната сутрин. В деня на срещата на върха между Русия и САЩ, според решението на местните власти, е блокиран достъпът на превозни средства и пешеходци до крайбрежните улици на Женевското езеро, моста на Мон Блан, както и до парка "Ла Гранж", където ще се проведе срещата на върха във вила със същото име.

На значително разстояние пред изходите към крайбрежните улици, които са важни транспортни артерии на града, разделен на две части от езерото и река Рона, има табели "Движението забранено". На затворените участъци от улиците са изградени полицейски постове, в което се убеди кореспондентът на ТАСС, който направи пътешествие из сутрешния град. По моста Мон Блан, украсен по случай срещата на върха с флаговете на Русия и САЩ, вече е невъзможно да се шофира или да се ходи пеша.

По улиците има малко коли, включително градския транспорт. В Женева е толкова тихо в неделя и в дълги празници, когато магазините, офисите и фирмите са затворени. Понастоящем са променени редица автобусни маршрути: това засегна по-специално маршрут № 5, който минава до хотел Intercontinental. Този хотел и околностите му са включени от властите в зоната за сигурност, тъй като президентът на САЩ Джо Байдън, който пристигна в Женева предния ден, отседна там. Полицай на пост, разположен на Place des Nations на няколкостотин метра от Интерконтинентал, каза пред кореспондент на ТАСС, че проходът е затворен и го посъветва да се върне.

По улиците има малко минувачи. Дори площадът на гарата изглежда безлюден: населението се вслушва в съветите на властите и се въздържа да се движи из града, а местните компании и предприятия са прехвърлили персонала си на дистанционна работа. Достъпът до зоната за сигурност е разрешен или със специални пропуски, или въз основа на документ, потвърждаващ пребиваване в определен квартал.

Властите са предприели обширни мерки, за да гарантират, че срещата на върха ще се проведе при пълна безопасност. Паркът "Ла Гранж" и прилежащият към него парк "О-Вив" са оградени от метални мрежести прегради с бодлива тел. Забранено е паркирането на автомобили наблизо. От 14 юни безпилотни летателни апарати не могат да бъдат вдигани, а от 15 юни са въведени ограничения за използването на въздушното пространство над Женева и териториите на съседна Франция. Навигацията по езерото е затворена, информира "Фокус".

През целия ден на 16 юни има забрана за масови демонстрации от дясната страна на Женевското езеро, където се намират парковете "Ла Гранж" и "О Виве", както и в предградието "Гран Сакон", през което минава пътят от международното летище до Женева. Държавният съвет призова гражданите да се държат отговорно и да проявят разбиране за ситуацията, за да може срещата на върха да се проведе "в отлични условия в съответствие с женевската традиция на уважение, гостоприемство и диалог“.

За да помогнат на близо 2000 полицаи в Женева, федералните власти са разпределили 900 свои колеги от други региони на Швейцария, както и 1000 военнослужещи, които пазят дипломатическите мисии и наблюдават небето. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК