Покачващо се напрежение: Путин отвърна на заканата на Байдън към Русия

Лидерите на най-развитите икономики са на среща в английски курорт

10.06.2021 | 21:50 Редактор: Тодор Петров

Лидерите на най-развитите икономики са на среща в английски крайбрежен курорт при драконовски мерки за сигурност. Там е и американският президент Джо Байдън, а това е първата му визита в чужбина. 

Първата му среща в Европа беше с британския премиер. А във Великобритания държавният глава на Щатите отправи предупреждение към Русия.

Изказването си Байдън направи пред около 1000 американски военни и техните семейства в британската военновъздушна база Милдънхол. Байдън беше категоричен, че е твърдо решен да реформира отношенията с Русия, както и да възстанови трансатлантическите връзки след четирите бурни години на президента Доналд Тръмп. 

"Ще дадем ясно да се разбере, че Съединените щати се върнаха и че демокрациите са единни, за да се справят заедно с най-тежките предизвикателства и проблемите, които са най-важни за нашето бъдеще. Че са решени да бъдат лидери със сила, като защитават нашите ценности и служат на нашите народи", заяви Байдън.

Предупреждението към Русия идва седмица преди срещата на Байдън и Путин в Женева. 

"Обединеното кралство и Съединените щати, като основатели на НАТО, са част от най-силния военен и политически съюз в историята на света", подчерта американският президент.

"Разширяването на НАТО на изток и приближаването му към нашите граници има практическо значение за Русия. Защо? Полша и Румъния станаха членове на НАТО. Американците лесно се договориха с тях да разположат противоракетни системи. Но тези системи могат да бъдат използвани за удари, които да достигнат до центъра на Русия, включително и Москва. И то за много кратко време – 15 минути до Москва. Да си представим, че Украйна става част от НАТО. Времето ще се смали на 7-10 минути. Това не е ли червена линия за нас?", отговори Владимир Путин. 

А американският държавен глава посочи, че за него е удоволствие да се срещне и със съпругата на премиера Джонсън. Срещата трябваше да се състои в присъствието на съпругите на двамата лидери край бреговете на Корнуол, но двете двойки се видяха само за кратко, а плановете бяха променени заради лошото време и дъжда. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
додо
преди 4 месеца
превода ви от руски на български ви куца или е превдено така че да заблуди читателите,Путин каза че ако американците разположат ракет.бази в Украйна времето на удара в централната част на Русия е 70минити а ако руснаците поставят на Куба времето на удара в централната част на америка е 15 минути а при поставяне на ракети на северните части на границата им с америка удара по централните райони на щатите ще е 70 мин. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 2
Лили Барута
преди 4 месеца
Тия натовци да се благодарят че Сталин не е жив.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 5
Величко
преди 4 месеца
Както вече съм писал ,американския президент Джо бай Дън обича да плаши врабците . Но ... той не знае , че дедя Вова страда от страхова невроза и нищо чудно от страх да си го премести в другия крачол ... Много помага ... Знам от личен опит - когато много ме плашат , аз си местя еко кожата в другия крачол ... , и си слагам малко повече захар в кафето ... Та ,,, съветвам дедя Вова да опита и номера с кафето ... Сигнализирай за неуместен коментар