Световните цени на храните се повишиха с най-високия месечен темп за над 10 г.

Индексът на ФАО за зърнените храни се е повишил с 6% през май на месечна основа

04.06.2021 | 12:11 Редактор: Юлия Христова
Световните цени на храните се повишиха с най-високия месечен темп за над 10 г.

Световните цени на храните са се повишили през май с най-високия месечен темп от повече от десетилетие, регистрирайки 12-и пореден месец на растеж, за да достигнат най-високото ниво от септември 2011 година. Това отчита Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO), цитирана от Ройтерс.

ФАО представи и първата си прогноза за световните зърнени култури през 2021 година, предвиждайки продукция от близо 2,821 милиарда тона, което е нов рекорд и увеличение с 1,9% спрямо равнищата от 2020-а, предана "Монитор".

Индексът на ФАО, измерващ месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище 127,1 пункта спрямо преразгледаното ниво от 121,3 пункта през април. Първоначалната априлска стойност бе 120,9 пункта. На годишна основа цените са нараснали с 39,7% през май.

Индексът на ФАО за зърнените храни се е повишил с 6% през май на месечна основа и с 36,6% на годишна основа. Това се дължи най-вече на увеличението на цените на царевицата, които са скочили с 89,9% спрямо стойността си година по-рано. ФАО все пак съобщи, че в края на месеца те са се понижили заради перспективите за по-добро производство в САЩ, пише dnes.bg.

Индексът за цените на захарта се е повишил с 6,8% на месечна основа, най-вече заради забавянето в прибирането на реколтата в Бразилия. Индексът за растителните масла е нараснал със 7,8%, за месото - с 2,2%, а за млечните продукти - с 1,8%.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК