Тихановская: Сигурна съм, че промяната ще дойде скоро

Стотици демонстранти се събраха в Полша и Литва в солидарност с опозицията в Беларус

30.05.2021 | 14:55 Редактор: Здравко Черкезов

Протести в знак на солидарност с опозицията в Беларус. Стотици демонстранти се събраха в Полша и Литва с настояване режима на президента Лукашенко даосвободи арестувания журналист Роман Протасевич и приятелката му. Призивите за демонстрациите дойдоха от беларуския дисидент Светлана Тихановская.

С протестно шествие във Вилнюс, бившият кандидат-президент на Беларус и настоящ изгнаник в Литва - Светлана Тихановская, отбеляза една година от ареста на съпруга ѝ - известният активист и критик на Лукашенко - Сергей Тихановски. 

"Жалко е, че мина година и все още не сме спечелили. Но аз съм сигурна, че промяната ще дойде скоро. Беларус няма да се откаже", заяви Тихановская. 

Протестиращите в литовската столица настояха журналистът Роман Протасевич, както и останалите политически затворници в Беларус, да бъдат осовободени. 

Протест в знак на солидарност с беларуската опозиция се проведе и в Полша. От столицата Варшава, родителите на Роман Протасевич помолиха за помощ. 

"Моля всички държави от Европейския съюз, както и Съединените щати - помогнете ни. Помогнете ни да освободим Роман и София, както и останалите политически затворници", призова майката на Протасевич.

Роман Протасавечи и приятелката му бяха арестувани миналата седмица, след като полетът им беше принудително приземен в Минск. 

Действията на президента Лукашенко предизвикаха остра реакция от страна на Запада. В същото време руският президент Владимир Путин засвидетелства подкрепатаси към Лукашенко по време на двудневна среща между двамата в Сочи.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 1
Гиневски
преди 2 години
Седи си на ***,влизай в кухнята ,готви за хората с които живееш,ако искаш да не ти стяга чепика по никое време.Свободата ти я имаш за свободия,после се чудиш,от къде ти идват лошите изненади! Сигнализирай за неуместен коментар