Лидерът на беларуската опозиция призова за протести по цял свят заради Протасевич

Светлана Тихановска поведе митинг в литовската столица Вилнюс

29.05.2021 | 21:58 Редактор: Здравко Черкезов
Лидерът на беларуската опозиция призова за протести по цял свят заради Протасевич

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска води демонстрация за солидарност в литовската столица Вилнюс днес. Тихановска призова за протести по целия свят в подкрепа на демокрацията в Беларус. Съединените щати са готови със санкции срещу правителството в Минск след отклоняването на пътнически самолет и ареста на един от пътниците в него - журналиста дисидент Роман Протасевич.

Точно преди година съпругът на Светлана Тихановска - Сергей, който планираше да се кандидатира на президентските избори, бе вкаран в затвора. Днес американското посолство в Минск призова за освобождаването му и за започване на диалог за нови избори. Междувременно във Варшава бе организиран протест срещу задържането на блогъра Роман Протасевич от беларуските власти.

Вашингтон обяви, че от 3 юни ще наложи санкции на Беларус, насочени към девет държавни предприятия и ключови представители на правителството. Ще бъдат забранени и полетите на беларуски авиокомпании до Съединените щати.

Беларуската журналистка и политически анализатор Хана Любакова заяви пред BBC:

"Трябва да кажа, че санкциите сами по себе си не са достатъчни. Нужна е наистина цялостна стратегия за постигане на решение на кризата в Беларус - политическата и тази с човешките права. Не става дума само да бъдат наказани няколко души, свързани с инцидента, а да бъде принуден режимът да преговаря с опозицията и да спре държавния терор", заяви тя, цитирана от dnes.bg.

По-рано Русия изрази подкрепа за правителството в Минск в противопоставянето му със Запада след инцидента със самолета на "Райън еър" и задържането на Протасевич. Днес президентите Путин и Лукашенко продължиха разговорите си в Сочи.

"Ер Франс" възобнови полетите от Париж до Москва с нов полетен план извън въздушното пространство на Беларус. Руските власти дадоха одобрение за нов маршрут и на "Луфтханза".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК