Путин подкрепя Лукашенко в аферата с "Райънеър” в Минск

И се съгласи с него, че реакцията на Запада е "изблик на емоция"

28.05.2021 | 22:55 Редактор: Десислава Атанасова
Путин подкрепя Лукашенко в аферата с

Руският президент Владимир Путин предложи  на белоруския си колега Александър Лукашенко подкрепа в противопоставянето му със Запада по отношение на принудителното приземяване в Минск на самолет на "Райънер" и последвалия арест на беларуския дисидент, пътувал с него.

Западът обвини Беларус във въздушно пиратство, след като в неделя управлението на въздушното движение на Беларус информира пилота на самолет на "Райънер" за фалшива бомба на борда и го принуди чрез боен самолет МиГ-29 да се приземи в Минск, където в последствие беше арестуван Роман Протасевич, блогър и критик на Лукашенко , заедно с неговата приятелка, които бяха на борда.

Сега и двамата задържани са в затвора. Обвинен в организиране на масови безредици в Беларус, Протасевич го грози затвор до 15 години.

Лукашенко се възмути от решението на редица страни да заобикалят беларуското въздушно пространство и да забранят полетите на компанията "Белавия" до своите летища.

Според него, реакциите на събитията около самолета на "Райънер" са опит да се дестабилизира обстановката в Беларус и да се провокират протести, както през август миналата година.

На днешната среща Путин, близък съюзник на Лукашенко, подкрепи беларуския президент и се съгласи с него, че реакцията на Запада на инцидента със самолета е "изблик на емоция", съобщава Ройтерс, пише БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК