ЕС се опитва да възроди старото приятелство със САЩ

Двете сили ще търсят по-тясно сътрудничество на среща на върха в средата на юни

30.05.2021 | 11:28 Редактор: Здравко Черкезов
ЕС се опитва да възроди старото приятелство със САЩ

Оставайки Доналд Тръмп в огледалото за обратно виждане и с подобряването на кампанията по ваксинирането си, Европейският съюз се опитва да погледне отвъд последните кризи, търсейки пътя си. И логично в такъв момент да се върне към старите съюзи и приятелства.

Миналата седмица ЕС е изпратил на Белия дом предложение за съвместна позиция за изглаждане на последните конфликти и стимулиране на трансатлантическия съюз, търсейки обща основа за противопоставяне на Китай и Русия.

Предложеният текст очертава как двете страни може да преодолеят търговските си спорове от ерата на Тръмп, става ясно от черновата за изявлението след срещата на върха САЩ-ЕС на 15 юни в Брюксел. Според написаното споделените ценности и интереси ще помогнат и на двете страни да се справят с "безпрецедентните международни предизвикателства".

"Ще се консултираме и сътрудничим тясно по пълен набор от споделени предизвикателства и възможности в рамката на нашия съответно сходен, многостранен подход спрямо Китай", се казва в текста. 

"Обединени сме в нашия принципен подход спрямо Русия и ще отговорим решително на повтарящия се модел негативно поведение и зловредна дейност", посочва още текстът.

САЩ и ЕС се очаква да обещаят и по-тясно сътрудничество за насърчаване понижението на парникови газове, включително и по-бърз зелен преход в по-бедните държави и ангажимент за достигане на целта от 100 млрд. долара на година зелено финансиране.

Срещата на върха ще позволи на ЕС и САЩ да потвърдят своя "силен ангажимент към базирания на международните закони ред, включително като се подсилят международните институции и се засили сътрудничеството по международните политики и политиките за сигурност за един по-демократичен, справедлив, мирен и сигурен свята", се казва в текста.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК