Си Дзинпин: САЩ и съюзниците им да избягват да се правят на шефове

Днешният свят се нуждае от справедливост, а не от хегемония, заяви китайският президент

20.04.2021 | 09:47 Редактор: Тодор Петров
Си Дзинпин: САЩ и съюзниците им да избягват да се правят на шефове

Президентът на Китай Си Дзинпин настоя за по-голяма световна икономическа интеграция и предупреди за рисковете от разединението, като същевременно призова САЩ и техните съюзници да избягват "да се правят на шефове", предава Bloomberg.

"Международните отношения трябва да се водят чрез преговори и дискусии, а бъдещата съдба на света трябва да се решава от всички страни", каза Си Дзинпин в рамките на Boao Forum on Asia, без да посочва конкретно САЩ. 

"Една или няколко страни не трябва да налагат своите правила на други и светът не трябва да бъде воден от едностранчивостта на няколко държави", посочи още китайският държавен глава.

В прикритата критика на американските усилия за намаляване на зависимостта от китайските вериги на доставки и задържане на износа на стоки като усъвършенствани компютърни чипове, Дзинпин посочи, че всяко усилие за изграждане на бариери и разединение работи срещу икономически и пазарни принципи и би навредило само на другите, без да облагодетелства този, от когото произтича.

"Това, от което се нуждаем в днешния свят, е справедливост, а не хегемония", заяви той и добави, че Китай никога няма да участва в надпревара във въоръжаване. 

"Играейки ролята на шеф спрямо другите или намесата във вътрешните работи, няма да бъде обект на подкрепа", коментира Си Дзинпин.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК