Китайското влияние в ЦИЕ: Словото на Си Дзинпин даваше конкретни отговори

Има нарастване на износа с около 2,4% от ЕС към Китай, посочи проф. Захари Захариев

15.02.2021 | 21:46 Редактор: Юлия Христова

Пропуква ли се китайското влияние в Централна и Източна Европа? 

Най-любопитното е конкретиката като се започне от вноса на стоки от Европа в Китай, който трябва да достигне 170 млрд. евро. Това каза за "Денят ON AIR" международният анализатор проф. Захари Захариев.

По думите му сред тези, които не присъствали на срещата 17+1 на най-високото политическо ниво са Прибалтийските страни. 

"Що се отнася до българското участие на срещата на върха на 17 страни от Централна и Източна Европа с Китай - в нея трябваше да се включи и министър-председателят, но в последния момент по технически причини той беше принуден да отстъпи на Марияна Николова", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Според него имало редица конкретни области, в които можем да обединим силите си във формата 17+1.

"Словото на Си Дзинпин даваше конкретни отговори. Китай не разделя отношенията на тези 17 страни с Брюксел", подчерта събеседникът.

Проф. Захари Захариев обясни, че Китай се е превърнал не само в икономически, но и стратегически партньор за миналата година, дори има нарастване на износа с около 2,4% от ЕС към Китай, както и 5,6% ръст на износа от Китай към Стария континент. 

"Интересите са тези, които определят посокота на един курс. Не случайно китайците държаха сега да се случи този форум, за да покажат, че пътят към Европа е открит", обясни международният анализатор.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК