Китай създаде интернет законодателство само за 3 месеца

Страната подчерта неотложността на кампанията за овладяване на технологичните гиганти

08.02.2021 | 10:20 Редактор: Ралица Братанова
Китай създаде интернет законодателство само за 3 месеца

Китай финализира правилата за изкореняване на монополистичните практики в интернет индустрията само три месеца след представянето на насоките за проекта, подчертавайки неотложността на кампанията за овладяване на технологичните гиганти, предава Bloomberg.

Правилата, насочени към ограничаване на неконкурентното поведение, като споделяне на чувствителни потребителски данни, създаване на съюзи, които изтласкват по-малки конкуренти и субсидиране на услуги с по-ниска цена за елиминиране на конкурентите, влизат в сила незабавно, се казва в изявление на Държавната администрация за регулиране на пазара (SAMR). 

Антимонополният надзорен орган за първи път потърси обратна връзка по законопроекта през ноември, което предизвика разпродажбата на акции от технологичната индустрия, пише Investor.bg.

Бързото формализиране на правилата изпъква на фона на предходния антитръстов закон, регулиращ автомобилния сектор, на който бяха необходими години за финализиране. 

Китайското Политбюро, най-висшият орган на комунистическата партия, обеща на среща в края на миналата година да засили антимонополните усилия през 2021 г. 

По-малко от две седмици по-късно Пекин започна разследване срещу Alibaba Group Holding Ltd. за предполагаеми неконкурентни практики. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК