Без PCR или антигенен тест при влизане в Чехия с личен автомобил

Пристигащите от България е необходимо предварително да попълнят и изпратят онлайн електронен формуляр

29.05.2021 | 16:48 Редактор: Здравко Черкезов
Без PCR или антигенен тест при влизане в Чехия с личен автомобил

Считано от 31 май 2021 г. България вече е в списъка на Чехия на държави със среден риск от заразяване с Ковид-19, което премахва някои от ограниченията при влизане на български граждани на територията на страната. Това съобщиха от МВнР. 

Пристигащите от България е необходимо предварително да попълнят и изпратят онлайн електронен формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form). Необходимо е също да се представи при пристигане в Чешката република PCR тест, направен не повече от 72 часа преди това или антигенен тест, не повече от 24 часа преди влизането на територията на страната.

Изискването за антигенен или PCR тест не се отнася за пристигащите с индивидуален транспорт пътници от България, но се отнася за онези, които идват с обществен транспорт – влак, самолет автобус.

До 5 дни след пристигането си в Чешката република, пристигащите с индивидуален транспорт следва да направят антигенен или PCR тест.

Няма задължение за самоизолация докато излезе резултатът от направения на чешка територия PCR тест. 

Посоченият електронен формуляр на пътуващия може да бъде открит на интернет адрес: https://plf.uzis.cz

Продължават да важат изключенията от горните правила за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК