Скандал между премиера и президента на Хърватия заради България и Северна Македония

Проверяват сигнали за нападения над българи в Загреб

28.05.2021 | 14:10 Редактор: Искра Ангелова

България попадна в центъра на скандал между президента и премиера на Хърватия. Министър-председателят Андрей Пленкович обвини държавния глава Зоран Миланович, че подбужда омраза към българитe заради остри нападки относно българското вето за Северна Македония по време на форума за Западните Балкани в Словения.

А тoва, според Миланович, е довело до инцидент с българи в хърватската столица.

До словесната схватка между първите мъже на Хърватия се стигна, след като в началото на месеца президентът Зоран Миланович заяви индиректно, че Северна Македония е в задънена улица заради България. Той посочи, че с искането за промяна в учебниците по история се навлиза в личното пространство на Скопие. Тогава София осъди изявлението. 

А според хърватския премиер Андрей Пленкович, след изказването на Миланович са били регистрирани случаи на агресия срещу българи.

"Този подстрекател и измамник е отговорен за сигнал, получен в правителството, в Министерството на външните и европейските работи от страна на българското посолство за нападение над трима", каза Андрей Пленкович.

Министър-председателят не даде подробности за инцидентите.

"С позицията си по отношение на Северна Македония - не сме били против България. Но той се изказва веднъж и резултатът от неговото изказване е нападение над българи в Загреб. Това е подстрекателство", подчерта Пленкович.

Последва мигновен отговор от президента Миланович, който отново демонстрира остър тон спрямо България.

"Защо съм подстрекател? За това, че съм предупредил за политиката на една държава, за която по принцип хърватите дори не се интересуват, по отношение на друга държава, която също така е приятелска за нас?", попита Зоран Миланович.

Според него информация за въпросните инциденти няма никъде, дори в полицията.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
7 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
DOKATO I POSLEDNIA Makedonec ne nauchi ,, AZ SAM BALGARCHE' nikakav EU...!!! Сигнализирай за неуместен коментар