Задълбочават се предварителните проверки на чужденци, подали виза за ЕС

Основната цел на промените е по-доброто противодействие на заплахите за сигурността

27.05.2021 | 16:35 Редактор: Юлия Христова
Задълбочават се предварителните проверки на чужденци, подали виза за ЕС

Съветът на ЕС съобщи, че е приел днес допълнителни правила, с които ще бъдат задълбочени предварителните проверки на чужденци, подали искане за виза или право да дълготрайно пребиваване.

Предвижда се преди издаването на съответните документи да бъдат проверявани няколко европейски бази данни. В този списък попадат данните за издадени заповеди за издирване, за забрани за влизане в Шенгенското пространство, за пръстови отпечатъци, за откази от издаване на виза, за дата и час на пресичане на външните граници на ЕС.

Шенгенската визова информационна система занапред ще бъде ползвана не само при издаването на краткосрочни визи. Основната цел на промените е по-доброто противодействие на заплахите за сигурността и на възможността за злоупотреби с правилата за миграцията.

Действащата визова система работи от 2011 г. и обхваща консулствата и всички гранични пунктове на ЕС. Одобрените днес промени бяха предложени през 2018 г. от Европейската комисия. Преди да влязат в сила, промените трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент, се отбелязва в съобщението, пише БТА.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК