Фон дер Лайен: Режимът на Лукашенко трябва да разбере, че ще има последствия

Председателят на ЕК определи принудителното приземяване на полета в Минск като ''отвличане''

24.05.2021 | 21:35 Редактор: Жаклина Иванова

Беларус е във фокуса на срещата на върха на Европейския съвет. Евролидерите обсъждат общ отговор срещу действията на режима на президента Лукашенко. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ще бъдат обмислени нови санкции срещу представители на властите в Беларус. 

Вероятно ще бъде забранено на беларуски самолети да летят във въздушното пространство на Евросъюза. Фон дер Лайен определи принудителното приземяване на полета в Минск като ''отвличане'' и настоя за незабавното освобождаване на задържания журналист. 

В Брюксел пристигна и президентът Румен Радев.

"Тази вечер ще се съсредоточим върху външните отношения. Акцент ще бъде абсолютно неприемливото отвличане на полета на Ryanair от беларуските власти. Ще има много силен отговор, защото режимът на Лукашенко трябва да разбере, че ще има последствия. Ще обсъдим различни варианти за санкции. Санкции срещу отделни личности, които са замесени в отвличането, но и към бизнес и икономически субекти, които финансират този режим", подчерта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК